DJI chce podjąć współpracę z lokalnymi władzami w zakresie integracji dronów z amerykańską przestrzenią powietrzną

16 listopada 2017 r. - DJI, światowy lider rynku dronów cywilnych oraz powietrznej technologi obrazowania zaprasza władze stanowe, lokalne oraz plemienne do rozważenia współpracy. DJI ubiega się o udział w nowym programie Federalnej Administracji Lotnictwa USA (FAA), aby przyśpieszyć bezpieczną integrację bezzałogowych systemów latających (UAS) w krajowej przestrzeni powietrznej.

Integrujący program pilotażowy FAA UAS zapewnia możliwości dla rządu i przemysłu w zakresie eksperymentowania z zaawansowanymi operacjami statkami bezzałogowymi i testowania nowych form zarządzania przestrzenią powietrzną. DJI z zadowoleniem przyjmuje fakt, że program pomoże poszerzyć wiedzę polityków o tym, jak różne przepisy mogą zwiększyć bezpieczne wdrażanie technologi statków bezzałogowych, a jednocześnie równoważą interesy w zakresie sprawowania władzy nad operatorami dronów.

"DJI od lat współpracuje z urzędnikami państwowymi na całym świecie, pomagając w opracowaniu rozsądnej polityki publicznej podnoszącej bezpieczeństwo, jednocześnie otwierając drogę innowacjom." - powiedział Brendan Schulman, wiceprezes ds. Polityki i prawa DJI. "Bardzo byśmy docenili możliwość współpracy z władzami stanowymi, lokalnymi oraz plemiennymi w celu opracowania mądrych i kompleksowych strategii zwiększania korzyści płynących z korzystania z dronów oraz ich użytkowników przy odpowiednim zarządzaniu ich integracją z przestrzenią powietrzną."

FAA poprosiło zainteresowane władze, aby współpracowały z operatorami dronów i producentami w ich aplikacjach, aby być częścią programu pilotażowego. DJI zachęca władze do rozważenia współpracy aby zwiększyć wiedzę oraz żywotność ich programów. Firma DJI jest przygotowana do zaoferowania sprzętu i specjalistycznej wiedzy w ramach takiego partnerstwa:

Zdalna identyfikacja AeroScope, to "elektroniczna tablica rejestracyjna" DJI do zdalnego wykrywania, identyfikacji i śledzenia dronów latających w powietrzu w odległości do 5 kilometrów. W przypadku programów pilotażowych, które zbadają bezpieczeństwo i akceptację społeczną w zakresie zdalnej identyfikacji lub modelu egzekwowania przepisów i odpowiedzialności, DJI dostarczy do trzech urządzeń AeroScope i bezpośrednie wsparcie techniczne, aby współpracować nad sposobami, w jakie technologia ta może prowadzić do rozszerzonych operacji UAS, a także rozwiązywać problemy budzące obawy.

Sprzęt: Drony DJI obejmują całą gamę nowoczesnych statków bezzałogowych, od popularnego Sparka poprzez Mavica Pro, aż po serię profesjonalnych dronów Matrice 200. W przypadku programów pilotażowych, które same planują wprowadzić drony do testowania nowych koncepcji operacyjnych, DJI zapewni sprzęt o wartości 20 000 USD.

Zestaw rozbudowujący oprogramowanie: SDK (Software Development Kit) DJI jest wiodącą platformą do tworzenia innowacyjnych aplikacji, w tym mapowania, wykrywania, rejestrowania rzeczywistości, nawigacji, wyszukiwania i ratowania, a nawet rozszerzonej rzeczywistości. W przypadku programów pilotażowych, które wymagają opracowania niestandardowych rozwiązań programowych, DJI zapewni bezpośrednie wsparcie VIP ze swojego zespołu SDK w Dolinie Krzemowej.

Współpraca ds. polityki dronowej: Odrykwanie granic operacji statkami bezzałogowymi wymaga przemyślanej i rozważnej współpracy w zakresie możliwości i wyzwań. DJI ma zaszczyt współpracować z miejskimi, stanowymi, federalnymi i międzynarodowymi organami rządowymi w zakresie polityki dronowej. W przypadku wszystkich programów pilotażowych, które będą miały za zadanie badać technologie i regulacje, DJI zapewni bezpośrednią, ścisłą i osobistą współpracę z zespołem DJI ds. Polityki powszechnej.

Dostosowany Geofencing: DJI wdrożyło Geofencing ponad cztery lata temu, aby pomóc w automatycznym zapobieganiu lotów w strefach, w których jest zakaz ich wykonywania. W przypadku programów pilotażowych obejmujących ochronę lotnictwa lub bezpieczeństwo placówek, DJI zapewni dostosowany Geofencing do testowania elastycznych systemów, które rozwiązują problemy, umożliwiając jednocześnie innowacyjne operacje.

Działania edukacyjne: Drony inspirują młodych studentów do rozwijania kariery naukowej, inżynieryjnej i lotniczej. W przypadku programów pilotażowych obejmujących rozszerzone możliwości dla instytucji edukacyjnych, DJI zapewni rabaty na zakup i wsparcie rozwoju programu nauczania.

Dostęp do naszej społeczności użytkowników: Jednym z głównych kryteriów FAA wyboru uczestników programu pilotażowego jest "zaangażowanie zainteresowanych społeczności w program i jego wsparcie". Klienci DJI reprezentują największą społeczność profesjonalnych i indywidualnych operatorów, z której wielu korzysta już z technologii dronów do korzystnych zastosowań. Będziemy dokładać starań aby pomagać społeczności w programach zawierających przemyślane metody angażujące operatorów dronów.

Firma DJI jest również otwarta na inne pomysły odnośnie tego, jak, jako wiodący globalny producent innowacyjnej technologii dronów, może przyczynić się do ambitnych propozycji zintegrowanego programu pilotażowego. Władze stanowe, lokalne oraz plemienne zainteresowane współpracą z DJI nad wnioskiem, powinny przesłać krótki opis przewidywanej propozycji, a także dane kontaktowe do PilotProgram-US@dji.com. FAA wymaga od władz zainteresowanych udziałem w programie o złożenie zawiadomienia o zamiarze do 28 listopada.

pixel