DJI prezentuje technologię identyfikacji i śledzenia bezzałogowych statków powietrznych AeroScope zwracając uwagę na obawy związane z bezpieczeństwem, i ochroną prywatności pilotów statków bezzałogowych.

12 października 2017 r. - DJI, światowy lider w branży cywilnych dronów i powietrznej technologii filmowej, przedstawił dziś AeroScope, nowe rozwiązanie służące do identyfikacji i monitorowania bezzałogowych statków powietrznych za pomocą istniejących technologii, które mogą rozwiązać problemy związane z bezpieczeństwem, ochroną i prywatnością.

AeroScope wykorzystuje istniejące łącze komunikacyjne między dronem i jego pilotem w celu transmisji informacji identyfikacyjnych, takich jak numer rejestracyjny lub numer seryjny, a także podstawową telemetrię, w tym lokalizację, wysokość, prędkość i kierunek. Policja, agencje ochrony lotnictwa, władze lotnicze i inne upoważnione osoby mogą korzystać z odbiornika AeroScope w celu monitorowania, analizy i przeprowadzać działania na podstawie tych informacji. AeroScope został zainstalowany na dwóch międzynarodowych lotniskach od kwietnia i nadal jego działanie jest testowane i oceniane w innych środowiskach operacyjnych.

"Od kiedy drony stały się codziennym narzędziem służącym do profesjonalnego i osobistego użytku, władze chcą mieć pewność, że mogą zidentyfikować, kto lata szczególnie w pobliżu wrażliwych miejsc lub w sposób, który budzi poważne obawy", powiedział Brendan Schulman, wiceprezes ds. Polityki i prawa z DJI. "DJI AeroScope wskazuje tę potrzebę odpowiedzialności dzięki technologi, która jest prosta, niezawodna i przystępna - i jest już dostępna do wdrożenia".

DJI pokazał dzisiaj system w Brukseli i Belgii, pokazując, jak odbiornik AeroScope może od razu wykryć drona, a następnie określić jego lokalizację na mapie wyświetlając numer rejestracyjny. Numer ten działa jak tablica licencyjna, a władze mogą jej używać w celu ustalenia zarejestrowanego właściciela, co jednak budzi pewne obawy. W marcu 2017 roku, w odpowiedzi na rosnące wezwania rządów na całym świecie do identyfikacji bezzałogowców, DJI opublikował białą księgę opisującą zalety takiego podejścia do elektronicznej identyfikacji dronów.

AeroScope współpracuje ze wszystkimi obecnymi modelami dronów DJI, które jak szacują analitycy zajmują ponad dwie trzecie światowego rynku cywilnych bezzałogowców. Ponieważ AeroScope transmituje istniejące łącze komunikacyjne DJI, nie wymaga to nowych urządzeń pokładowych ani modyfikacji, ani dodatkowych kroków czy kosztów ponoszonych przez operatorów. Inni producenci mogą w prosty sposób skonfigurować istniejące i przyszłe urządzenia, aby przesyłać informacje identyfikacyjne w ten sam sposób.

Ponieważ AeroScope polega na bezpośrednim nadawaniu informacji lokalnym odbiorcom, a nie przesyłaniu danych do usługi internetowej, zapewnia, że większość lotów bezzałogowców nie będzie automatycznie rejestrowanych w rządowych bazach danych. Chroni to interesy osób prywatnych i firm, które używają dronów. Takie podejście pozwala uniknąć znacznych kosztów i komplikacji, które mogłyby być zaangażowane w tworzenie takich baz danych i łączenie ich z systemami sieciowymi.

System ten pozwala na rozwiązanie problemu w zakresie regulacji lotów statków bezzałogowych. Umożliwia także osiągnięcie rozsądnej równowagi pomiędzy tym, czego wymagają władze do identyfikacji, a prywatnością operatorów. Firma DJI wdrożyła nowe technologie w zakresie bezpieczeństwa i zabezpieczeń, takie jak geofencing i "sense-and-avoid" i wierzy, że szybkie tempo innowacji stanowi najlepszy sposób rozwiązania nowych problemów natury prawnej.

"Szybkie rozprzestrzenienie się dronów spowodowało nowe obawy dotyczące bezpieczeństwa i ochrony prywatności, ale muszą one być zrównoważone z niezaprzeczalnymi korzyściami, jakie drony już przyniosły społeczeństwu" - powiedział Schulman. "Elektroniczna identyfikacja bezzałogowców, wdrożona w staranny sposób, może pomóc w rozwiązaniu wyzwań regulowanych prawem, odstąpić od restrykcyjnych przepisów i zapewniać bezpieczeństwo bez szkody dla pilotów. DJI z dumą opracowuje rozwiązania, które mogą pomóc w znacznym stopniu rozpowszechniać zalety, a także pomagać władzom chronić niebo."

pixel